12-13 juli 2019 Canterbury - London (Belgian Day)

De foto's zijn te bezichtigen via de links onderaan.

Met een gezellige 36 tellende groep leden van de BTBB trokken we met de Ferry via Calais naar Dover.

Rond de middag kwamen we in Canterbury aan waar we ons belegd broodje konden aanspreken langs het stromend riviertje met kwakelende eendjes.

Samen stapten we naar de Canterbury Cathedral waar we afspraken om daar stipt terug te zijn tegen 17.45u. Iedereen kon vrij genieten van het stadje, de winkels of een bezoek brengen aan de machtige kathedraal.

Na het bezoek werden we met de bus vervoerd naar ons hotel THE PREMIER INN in de New Dover Road, dicht bij Canterbury College.

Terug was er een vrije keuze om in het hotel het avondmaal te nemen of zich in de stad te begeven en een retaurant naar keuze te nemen.

 

Op zaterdagmorgen vertrokken we om 08.00u. met de bus naar Londen waar we zonder tegenslag tegen 10.30u. konden zijn. MAAR HET MOCHT NIET ZIJN! De autosnelweg was kilometers lang volledig gesloten wegens wegeniswerken. We deden er meer dan anderhalf uur langer over langs kleine dorpjes en stadjes.

Aan de Parade konden we niet meer deelnemen. Daarom bracht Koen Cracco plan B naar voor: Bezoek aan het Oorlogsmuseum, waar we in 2014 voor een gesloten deur stonden omdat de verbouwingswerken nog niet klaar waren. Het was de moeite waard daar een bezoek te brengen, maar alle medereizigers hadden liever deelgenomen aan de parade.

Na het bezoek trokken we naar THE KING'S ARMS in Boxly waar we onze lunch hadden.

Zonder "autosnelwegproblemen" konden we de terugreis aanvatten via Dover naar Calais om aan te komen in het Bourgondisch Kruis te Beveren waar de BTBB de leden nog "eentje" trakteerde.

Foto's van Luc Vandevelde: 2 delen (vrijdag 12 en zaterdag 13 juli)

https://photos.app.goo.gl/ThH3kKfpyPJgxEUe7

https://photos.app.goo.gl/9pEYgg7hJD37VuGg6

 

Foto's van Gilbert Werniers: Bloemenneerlegging bij het monument van de gesneuvelden te Boxly

https://photos.app.goo.gl/qQiKbtqkVCVUgCtb8

 

 

Foto's van Hugo Rebry:

https://photos.app.goo.gl/mHXx59ShEwgg98T68

 

 Foto's van Greet Liebaert

 

https://photos.app.goo.gl/EeX91QhnAjJcjy2F9

 

GESCHIEDENIS CANTERBURY

 

De kathedraal van Canterbury (Engels: The Cathedral and Metropolitical Church of Christ at Canterbury) is Engelands beroemdste kathedraal en de zetel van de aartsbisschop van Canterbury, de primaat van de Anglicaanse Kerk.

 

De geschiedenis van de kathedraal gaat terug tot het jaar 597. In dat jaar bracht Sint-Augustinus, gestuurd door paus Gregorius I, het christelijke geloof naar het Angelsaksische Engeland. St. Augustinus stichtte een kerk en werd de eerste aartsbisschop. In 1170 werd aartsbisschop Thomas Becket in de kathedraal vermoord en vanaf die tijd groeide Canterbury uit tot een belangrijk bedevaartsoord. In de Canterbury Tales van Geoffrey Chaucer zijn pelgrims onderweg van Londen naar deze kathedraal.

 

De vieringtoren op de kathedraal is 72 m hoog. In de crypte bevinden zich nog enkele graven. In de jaren 1500 stond hier het graf van aartsbisschop Thomas Becket, maar kort daarna werd het vernietigd. Voor de ingang van de crypte is er een herdenkingsmonument voor hem.

 

In de kathedraal zijn verschillende glas-in-loodramen te bewonderen, waarop onder meer heiligen zoals Petrus en Johannes, maar ook Adam en Eva zijn afgebeeld. Op de verdieping van de Abbey Chair ligt het graf van de Black Prince.

 

De Canterbury Cathedral, St Augustine's Abbey en St. Martin's Church werden in 1988 door UNESCO als gezamenlijk werelderfgoed op de Werelderfgoedlijst geplaatst.

 

De historische stad Canterbury ligt in het graafschap Kent in het zuiden van Engeland. De blikvanger van deze stad is de kathedraal, de zetel van de aartsbisschop van Canterbury, de primaat van de Anglicaanse kerk. Canterbury was al in de middeleeuwen belangrijk als religieus centrum en bedevaartplaats. De in deze Engelse plaats gepleegde moord in 1170 op Thomas Becket inspireerde Geoffrey Chaucer tot zijn Canterbury Tales.

Romeinen

Canterbury bestond al voordat de Romeinen Engeland veroverden. Men neemt aan dat de stam van de Belgae hier rond 300 voor Christus een nederzetting bouwden. De huidige plattegrond van Canterbury met de rechte straten binnen de stadsmuren is Romeins. Durovernum Canriacorum was een belangrijk bestuurlijk centrum van de Romeinen. De Romeinen bouwden er een forum, theater en baden, maar daar is bovengronds niets meer van te zien.

Kerkelijk Centrum

De Angelsaksen namen in de vijfde eeuw de macht over in Kent en Canterbury. Via de Saksische koning Ethelbert werd het christendom verspreid. Een groep monniken uit Rome onder leiding van Augustinus stichtte in 597 een bisdom en bouwden de St. Marin's Church en de kathedraal, die later door een tweede Normandische kathedraal werd vervangen. Tot de zestiende eeuw zouden er regelmatig twisten tussen kerk en koning plaatsvinden. De meest dramatische gebeurtenis, die is verbonden met de kathedraal van Canterbury, is de moord in de twaalfde eeuw op aartsbisschop Thomas Becket. In de zestiende eeuw werd de band met Rome door koning Hendrik VIII verbroken. Hendrik stichtte een nieuwe kerk met de Engelse koning als hoofd van de Anglicaanse Kerk.

 

Canterbury werd tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd, maar de sporen van deze bombardementen zijn niet meer zichtbaar. De oude, ook de prachtige gebouwen uit de middeleeuwen, zijn kundig gerestaureerd en trekken nu veel toeristen naar de oude kerk- en universiteitsstad.