V-Day Roeselare 05 05 2019

V-dag

Foto's via deze link: https://photos.app.goo.gl/7BHsByP8uYGkbBKN7

 

(in het Engels Victory in Europe Day, afgekort VE-day)

V-Day is de jaarlijkse viering van de overwinningsdag waarop Duitsland op 8 mei 1945 officieel capituleerde. In de voormalige Oostbloklanden wordt 9 mei als Dag van de Overwinning gevierd omdat door het lokale tijdsverschil de capitulatie in de Sovjet-Unie de volgende morgen inging.

8 mei was tot 1974 een officiële feestdag in België om de capitulatie van Duitsland te vieren. Herdenking van de Tweede Wereldoorlog maakt deel uit van de Wapenstilstandsdag op 11 november. De laatste jaren gaan stemmen op om van V-dag opnieuw een feestdag te maken. Op 4 mei 2007 is door de Brusselse overheid besloten om deze feestdag eventueel ook als een feestdag te beschouwen, maar alleen in Brussel. De scholen hebben geen vrije dag, maar sommige overheidsinstellingen (provincie- of gemeentebesturen) en ministeries geven wel een vrije dag. Overheden hijsen op V-dag de vlag.

 

In Nederland vindt de viering van de bevrijding plaats op 5 mei op Bevrijdingsdag. Deze wordt voorafgegaan door de Nationale Dodenherdenking op 4 mei.

Viering van de overwinning op 8 mei 1945 in Londen