Bekendmaking vanuit UK

Aanpassing 03 03 2020

FOTOREPORTAGE 23 & 24 SEPTEMBER 2016 TE ZIEN OP:

 

https://photos.app.goo.gl/fZDaoDLqxxdMM4St9

Op de laatste algemene vergadering van de British Torch of Remembrance (Verenigd Koninkrijk) werd het bestuur gewijzigd. Veel van de door ons reeds jaren gekende bestuursleden, waren trouwens aan een leeftijd gekomen om de fakkel door te geven aan een jongere generatie.

 

De vroegere president, Kolonel Peter Trustram Eve OBE, die jaarlijks present was op onze plechtigheid (pilgrimage) rond 11 november, heeft het bestuur overgedragen aan een team van The Duke of York’s Royal Military School.

Deze militaire school, gevestigd in Dover, werd destijds gesticht om onderricht te geven aan oorlogswezen en is thans uitgegroeid tot een middelbare school, bestuurd op militaire wijze en gebaseerd op militaire discipline, als voorbereiding op een eventueel latere militaire loopbaan. Ongeveer 25 % van de jaarlijkse kandidaten van de militaire school van Sandhurst (de tegenhanger van onze Koninklijke Militaire School in Brussel) komt uit de Duke of York’s Royal Military School.

Het zijn ook de cadetten van deze militaire school die de erewacht verzekeren in Westminster Abbey als daar de toorts wordt aangestoken aan de vlam van het graf van de onbekende soldaat, voor dat onze Engelse vrienden de jaarlijkse pelgrimstocht naar België aanvatten.

 

De nieuwe president van de British Torch of Remembrance is nu de Principal and Commandant of the School, Mr Alex Foreman (vanaf 2019) De nieuwe Chairman Major (Retd) Mark Ellis RLC (2021) de Secretary is Major Andrew Nunn. Zowel Steven en Andrew zijn in het verleden al meegekomen op pilgrimage.

 

Onlangs heeft een delegatie van ons bestuur met de Chairman en de Secretary een vergadering gehad in Roeselare om de krijtlijnen uit te tekenen voor de toekomstige samenwerking. Zij zijn vragende partij om in de toekomst nog nauwer samen te werken door bijvoorbeeld samen deel te nemen aan ceremonies en samen deel te nemen aan de parade op Belgian Day aan de Cenotaph te Londen. Dit zijn zaken waar wijzelf ook al lang hetzelfde idee over hadden.

U zult dan ook een deel van het nieuwe Engelse bestuur kunnen begroeten op de jaarlijkse pilgrimage-plechtigheid die dit jaar te Roeselare zal doorgaan op 9 november.

      

  v.l.n.r.: Steven SAUNDERSON (voorzitter),  Chris RUSSELL (president), Andrew NUNN (secretaris)

Sinds 2019 is Mr Alex Foreman de opvolger van Chris Russell.

  

In 2016 werd het bestuur van "The British Torch" vernieuwd. De zetel is nu gevestigd in "The Duke of York's Royal Military School" in Dover.
Drie leden van de "staff"  van de school vormen het huidig bestuur
van de BTOR:-
 

 Mr Alex Foreman. → Executive Principal of the school
                                                                                                        → President of the BTOR

- Lt. Col. Steven S. SAUNDERSON  CCF  → Vice Principal of the school (Recruitment & Military)
                                                                                                                              (Designated Safeguarding Lead)
                                                                       → Chairman of the BTOR

- Maj. Andrew NUNN  CCF  → Retired teacher of the school
                                                 → Hon.  Secretary of the BTOR

- Adam Kent is nu de penningmeester

Bezoek door afgevaardigden bestuur BTBB Roeselare

                      Enkele maanden terug kwamen enkele leden van het vernieuwde bestuur van de BTOR naar Roeselare, dit om de band met de mensen van de "Belgian Branch" nauwer aan te halen, nieuwe afspraken te maken en de samenwerking naar de toekomst toe te optimaliseren.
Een uitnodiging voor een tegenbezoek naar de zetel van de BTOR in Dover volgde enkele weken later.
Koen Cracco, Dominique Deloose, Christophe Veracx en Hugo Rebry van de Belgian Branch waren de uitverkorenen om op de uitnodiging in te gaan op 23 en 24 september 2016.
Wij vernamen dat van uit de gemeente Bredene eveneens drie personen afgevaardigd werden voor een dergelijk bezoek tijdens diezelfde periode.

                       Deze militaire school, gevestigd in Dover, werd destijds (1803) gesticht om onderricht te geven aan oorlogswezen en is thans uitgegroeid tot een middelbare school, bestuurd op militaire wijze en gebaseerd op militaire discipline, als voorbereiding op een eventueel latere militaire loopbaan. Ongeveer 25 % van de jaarlijkse kandidaten van de militaire school van Sandhurst (de tegenhanger van onze Koninklijke Militaire School in Brussel) komt uit de Duke of York’s Royal Military School.
Het zijn ook de cadetten van deze militaire school die de erewacht verzekeren in Westminster Abbey, als daar de toorts wordt aangestoken aan de vlam van het graf van de onbekende soldaat, dit
voordat onze Engelse vrienden de jaarlijkse pelgrimstocht naar België aanvatten.
                        Wij werden uiterst hartelijk ontvangen - samen met de delegatie uit Bredene - op de campus van de school (154 "acres" = een goeie 62 hectare, ongeveer 600 leerlingen) door de secretaris van de BTOR Andrew Nunn, die ons verder begeleidde naar de ambtswoning van de "Executive Principal" van de school Chris Russell, tevens "President" van de BTOR. Daar ontmoetten wij eveneens de "chairman" van de BTOR: Steven Saunderson.
Bij een heerlijk kopje koffie maakten we verder kennis met elkaar.

    v.l.n.r.: Koen, Christophe, Dominique, President Chris Russell, Hugo, Secretary Andrew Nunn, Chairman Steven Saunderson

 

  Hier krijgt Koen een aandenken van ons bezoek uit de handen van president Chris Russell.

                        Verder in de voormiddag kregen wij een rondleiding op de campus door Steven Saunderson.
Groot was onze bewondering voor de functionele ligging van de verscheidene gebouwen, mede de prachtige voorstelling van de geschiedenis van de school door foto's, teksten en  gedenkstenen, waarbij vooral de militaire loopbaan van de oud - leerlingen vermeld en herinnerd werd doorheen alle gebouwen.

  's Middags mochten wij aanzitten in de schoolrefter, samen met een paar "senior cadets"  om de lunch te gebruiken.

                        
 In de namiddag voerde Steven Saunderson ons met de schoolbus naar "The National Memorial to the Few", de locatie waar "The Battle of Britain" herdacht wordt. Deze "Slag om Engeland"  vond plaats van begin juli tot eind oktober 1940, waarbij 3 000 piloten en andere militairen van meerdere nationaliteiten het Engelse grondgebied verdedigden tegen
de Duits invasie.

Vorig jaar, tijdens onze reis naar Londen voor de "Belgian Day", hielden wij hier ook halt voor een kort bezoek.

Terug op de campus werden wij in de vooravond uitgenodigd tot het bijwonen van de "parade" van de leerlingen.
Onderdeel van hun opleiding is het aanleren van het deelnemen aan een militaire parade.
Alle leerlingen , onder aanvoering van de "senior" leerlingen, nemen deel aan deze parade.
Het was de eerste keer dit schooljaar dat een dergelijke "oefening" uitgevoerd werd.
Na de parade vond een gebedsdienst met gezang plaats voor alle leerlingen, samen met de "staff" en wij als genodigden. Na de gebedsdienst waren de leerlingen vrij.
 

Voor het diner werden wij uitgenodigd in de ambtswoning van de president, alwaar wij genoten van een heerlijke maaltijd, dit in gezelschap van de president, de voorzitter en de secretaris van de BTOR.

Voor onze overnachting dachten wij te mogen slapen op de campus, maar voorzitter Steven voerde ons opnieuw met de schoolbus naar het Dover Marina Hotel & Spa (met zicht op de  haven).
Na een nachtje rust en vervolgens een stevig uitgebreid "Engels ontbijt", sprak voorzitter Steven af ons te komen afhalen met de schoolbus om 09.30u.

                        Op zaterdagmorgen gingen wij op verkenning in het "Walmer Castle and Gardens" in Walmer, dicht bij Dover. Dit is een artillerie fort, gebouwd door Henry VIII in de 16e eeuw, bedoeld als bescherming tegen eventuele invasies (vooral Frankrijk).
In de loop van de volgende eeuwen groeide het fort geleidelijk uit tot een privé woning.
Diverse premiers en vooraanstaanden, de "Lord Wardens" (o.a. de hertog van Wellington, Winston Churchill, ...), verbleven daar, richtten de lokalen in als woonruimtes en legden de uitgestrekte tuinen er rond aan.
Een speciale wetgeving van einde 19e eeuw zorgde er voor dat het kasteel en de tuinen onder de hoede vielen van het Ministerie van Openbare Werken. Dat maakte dat zowel kasteel, inboedel en tuinen als beschermd erfgoed geregistreerd werden. Nu is Walmer Castle een toeristische trekpleister.
Tijdens onze tweedaagse naar Londen volgend jaar (Belgian Day) wordt een bezoek gepland aan dit Walmer Castle.

 

                         Na een middagpauze in het kasteel, voerde voorzitter Steven Saunderson ons terug met de schoolbus naar de campus om de auto van Koen daar op te halen. Tot slot van onze tweedaagse wilden wij nog een bezoek brengen aan de "St. James Cemetery"  in Dover, waar de gesneuvelden van de raid op Zeebrugge tijdens de eerste oorlog begraven werden. Op dezelfde begraafplaats liggen ook gesneuvelden van WO II.

Op de terugreis naar de haven van Dover hielden wij nog even halt op de markt.
In één van de hoofdstraten gingen wij op zoek naar "The Zeebrugge Bell".
In Zeebrugge liet de Duitse bezetter de klok luiden bij een nakende vliegtuigaanval van de geallieerden.
Later werd deze klok geschonken door  de Belgische koning aan Dover als herinnering aan de gesneuvelde Britse soldaten tijdens de raid op Zeebrugge op 23 april 1918. Elk jaar, op 23 april, wordt de klok geluid op de middag.

Tot slot, na het nuttigen van een koele Engelse "pint", scheepten we om 18.00u (Engelse tijd) in en kwamen wij om 22.30u terug thuis.

                                                                                                                                                                                     
    Hugo Rebry.