17 02 2020 Herdenking Koning Abert I

Albert I van België (1875-1934) 

                                                                                                                                                Koning Albert I van België regeerde van 1909 tot 1934. Omdat hij tijdens de Eerste Wereldoorlog bij zijn soldaten aan het front bleef, wordt hij ook wel Koning-Soldaat genoemd.

Albert wordt geboren als zoon van prins Filips, de broer van koning Leopold II. Na de dood van kroonprins Leopold en zijn oudere broer Boudewijn wordt Albert in 1891 onverwacht kroonprins. In 1900 trouwt hij met hertogin Elisabeth in Beieren. Samen krijgen ze drie kinderen: Leopold (1901-1983), Karel (1903-1983) en Marie-José (1906-2001). De drie de kinderen krijgen aardig wat te verduren. De eerste wordt de volgende koning, Karel wordt Prins-Regent na de troonsafstand van zijn broer Leopold en Marie-José is 33 dagen koningin van Italië, tot de monarchie in 1946 omver wordt geworpen.

Koning Albert I aan het front

Nadat Leopold II in 1909 overlijdt wordt Albert de nieuwe Belgische koning. Als in 1914 de Eerste Wereldoordlog uitbreekt blijft Albert bij zijn troepen in de loopgraven in West-Vlaanderen, terwijl de regering in ballingschap zit in Normandië. Hij krijgt van zijn soldaten de bijnaam ‘Koning-Ridder’ en ‘Koning-Soldaat’ omdat hij hen bijstaat in de strijd.

Monument voor Koning Albert, vlakbij de plek waar hij in WOI gelegerd was.Meteen na de oorlog (1918) kondigt Albert in de troonrede grote hervormingen aan. In het leger heeft hij gemerkt dat veel generaals alleen Frans spreken, wat zorgt voor verwarring en zelfs voor slachtoffers onder de Vlamingen. De Vlaamse Beweging, die de emancipatie van de Vlamingen al sinds 1830 bepleit, wordt daardoor nog heviger. In een poging de Vlamingen tevreden te stellen stelt Albert onder meer de twee talen, Nederlands en Frans, volledig gelijk. Op de Universiteit van Gent wordt vanaf dat moment alleen nog in het Nederlands les gegeven. Ook pleit Albert in de troonrede van 1918 voor het algemeen enkelvoudig stemrecht. Dit betekent dat elke kiesgerechtigde slechts één stem mag uitbrengen. Voor die tijd mochten sommige mannen meer dan één stem uitbrengen als zij hoog op de maatschappelijke ladder stonden of veel geld betaalden. Daarnaast wil Albert de sociale wetgeving uitbreiden.