2021 11 01 Allerheiligen Stedelijke Begraafplaats Roeselare

Allerheiligen (Sollemnitas Omnium Sanctorum in het Latijn) is een christelijk feest ter nagedachtenis aan alle heiligen en martelaren. Het is een jaarlijkse feestdag, die door Rooms-katholieken en anglicanen op 1 november gevierd wordt. In de Rooms-Katholieke Kerk is het een hoogfeest. In de Oosters-Orthodoxe Kerk wordt Allerheiligen gevierd op de eerste zondag na Pinksteren, mogelijk in navolging van Lemuria, dat op 13 mei valt                  Foto's van Dieter Bostyn te bezichtigen via onderstaande link:

https://photos.app.goo.gl/4YSFrZ2hstn37XWm6

De dag na Allerheiligen wordt Allerzielen gevierd. Het is aannemelijk dat men tijdens de kerstening van Europa het feest van Allerheiligen is gaan vieren rond de periode van een oorspronkelijk heidens feest Samhain dat ter nagedachtenis van de doden werd gehouden. In 837 riep paus Gregorius IV 1 november uit als de katholieke gedenkdag.

Allerheiligen is een nationale feestdag in vele landen, waaronder AndorraBelgiëFrankrijkHongarijeItaliëKroatiëLiechtensteinLitouwenLuxemburgMonacoOostenrijkPolenPortugalSan MarinoSlowakijeSloveniëSpanje en delen van Duitsland en Zwitserland. In Zweden en Finland wordt Allerheiligen gevierd op de zaterdag tussen 31 oktober en 6 november.