10 11 2021 Pilgrimage Stedelijke begraafplaats

Dank aan het groot aantal aanwezigen, maar vooral aan de jeugd die zo talrijk en ingetogen aan de herdenking op de Oude Stedelijke begraafplaats deel nam.

Foto's ( DIETER BOSTYN ) te bezichtigen op onderstaande links:

HERDENKING:

https://photos.app.goo.gl/Jv5feWJVeyTQdbQR8

RECEPTIE:

https://photos.app.goo.gl/2bgLxuYPT5Tzxkph9

DINER: 

https://photos.app.goo.gl/fv7Ts4BujZYJRkoe9

Uitleg Pilgrimage

De Koninklijke Militaire School van de hertog van York is al tien jaar verbonden aan de Britse Fakkel van de Herdenking.

Graf van de onbekende strijder
Elk jaar in november vormen geselecteerde leerlingen in ceremonieel uniform een erewacht bij het graf van de onbekende krijger, terwijl een dienst ter herdenking van de fakkel wordt geleid door de decaan van Westminster. Bugelblazers spelen de Last Post en Reveille.

Dover Marine Station
De volgende dag spelen de ouderejaarsstudenten ook een belangrijke rol in de herdenkingsdienst in het scheepvaartstation van Dover (Western Dock) wanneer de Britse pelgrimstocht met de fakkel zich klaarmaakt voor vertrek naar België.

De bedevaart
De pelgrimstocht duurt enkele dagen begin november en de belangrijkste evenementen en plechtigheden vinden plaats in Oostende, Brussel en bij de Menenpoort in Ieper. Andere historische plaatsen zijn Bredene en Roeselare. De pelgrims komen uit heel Groot-Brittannië, uit alle drie de diensten en uit geen enkele dienst.

Lidmaatschap
De officieren van de Britse Fakkel van de Herdenking nodigen u van harte uit om lid te worden. Een militaire achtergrond is niet noodzakelijk om lid te worden, maar we zijn altijd geïnteresseerd om te weten of er dergelijke banden bestaan. Om een aanvraagformulier voor lidmaatschap te downloaden, klik hier.

Covid-19
Als gevolg van de beperkingen die door de pandemie zijn opgelegd, is de 56e bedevaart die van 9 tot 14 november 2020 zou plaatsvinden, geannuleerd. Als de plaatselijke beperkingen het toelaten, wordt de leden gevraagd een klaprozenkruis of krans te leggen op een oorlogsgraf van het Gemenebest bij hen in de buurt en een foto te sturen naar de secretaris via andrew.nunn@doyrms.com.

 

Een korte geschiedenis

De geschiedenis van de Britse Fakkel van de Herdenking dateert van 1965, maar het idee van een fakkel als symbool van de herdenking van de gevallen kameraden van de Eerste Wereldoorlog ontstond in België in 1926. Geïnspireerd door een idee van de Belgische Federatie van Oud-strijders (FNC), verzamelden zich jaarlijks op 11 november afgevaardigden met fakkels uit de negen provincies van België bij het nationale monument voor de onbekende strijder in Brussel, de Congreskolonie. Daar werden de fakkels, na hun eerbetoon, voor dat jaar gedoofd. De populariteit van deze symbolische daad verspreidde zich snel over heel België, zodat honderden plaatselijke fakkels naar de belangrijkste provinciesteden werden gedragen en hun geest werd overgedragen aan de provinciefakkel.

Na het einde van de Tweede Wereldoorlog besloot een groep Belgische officieren in Londen om de permanente vlam in de Congreskolonie, die tijdens de oorlog door de Duitsers was gedoofd, opnieuw te doen ontbranden. Hun fakkel werd aangestoken bij het graf van de onbekende strijder in de abdij van Westminster en naar Brussel vervoerd om de permanente vlam opnieuw aan te wakkeren.

In de loop der jaren sloten fakkels uit landen als Frankrijk, Brazilië, de VS en Nederland, waar Belgische ex-militairen zich hadden gevestigd, zich bij de pelgrimstocht aan en in 1965 maakte voor het eerst een Britse fakkel de reis naar Brussel. De beschermers waren een groep "Old Contemptibles", kameraden van het oude Belgische Vijfde Leger. Sindsdien heeft het simpele verstrijken van de tijd ertoe geleid dat de Britse fakkel nu de enige is die de Anglo-Belgische gemeenschap vertegenwoordigt. De leden zijn er trots op geassocieerd te zijn met een organisatie met een dergelijke historische, diplomatieke, religieuze en militaire herkomst.