Fotoreportages 2017

Fotoreportages   2017


28 01 2017                      Nieuwjaarsreceptie 


Het bestuur van de British Torch of Remembrance Belgian Branch dankt bij deze het groot aantal leden dat aanwezig was op onze receptie.

Gelieve eens een kijkje te nemen in het programma van 2017.


Ga naar de "link" om alle foto's te zien:

04 03 02017          Souper

     FEESTZAAL HOORNAERT
     Kachtemsplein 13
     8870 Kachtem

Foto's te bezichtigen op onderstaande link:

https://photos.app.goo.gl/GKdwxAj593tkdu2B6

 HEEL AANGENAME SFEER BIJ EEN PRACHTIG BEREID MENU.

Kaarting 7 & 8 april 2017

Dank aan allen die de vereniging steunden


Zie onderstaande link voor reportage:

05 05 2017 Monument voor Flight Sergeant STACEY JONES

Hij crashte op 5 mei 1942 in Proven tijdens de RAF-operatie Circus 157 (Provenseweg 47)

BTBB nam deel aan de plechtigheid en de onthulling van het monument ter ere van Stacey.

Op de foto hiernaast de burgemeester van Poperinge met de Engelse ambassadeur. Zij was ook aanwezig op de TAPTOE van 6 mei te Roeselare.

Meerdere foto's te bezichtigen op onderstaande link:

10 07 2017               Herdenking 100 jaar 'Operatie Strandfest' 

Met 21 leden van de BTBB waren we met een mooie groep aanwezig op de herdenking te Nieuwpoort.

Lijst deelnemers:

Willy en Aimée Van Outrive,  Luc en Gerda Vandevelde, Greta Sintobin,  Hugo en Lena Rebry, Ann Platteeuw, Koen Cracco, Romain en Kristine Decommere, Romain Vercauteren, Lionel en M-J Theuninck, Willy en Gerda Delfosse, Johan Geldof, Rony Bekaert, Frank Deceuninck, Willem en Moniek Vinckier.

 Na de plechtigheid werd door de stad Nieuwpoort een receptie aangeboden  in een hypermodern bezoekerscentrum pal onder het 2500m² grote terras van het monument, met een polyvalente binnencirkel en 3 tentoonstellingsvleugels. Het geheel krijgt, heel toepasselijk, de naam 'Westfront Nieuwpoort'.

Rond 13.00 uur gingenwe onze inwendige mens versterken in deVierboete. Het werd een heel gezellig onderonsje

10 juli 1917....de dag dat operatie 'Hush' fout liep!

Op maandag 2017 is het precies 100 jaar geleden dat 'Operatie Strandfest' plaatsvond. Daarmee anticipeerde het Duitse Marinekorps Flandern op een Britse aanval vanuit de sector Nieuwpoort. In Nieuwpoort plande het Britse XVde Korps, onder bevel van generaal Henry Rawlinson, in de zomer van 1917 een aanval om een hoofdaanval vanuit de Ieperboog riching Oostende en Zeebrugge te ondersteunen. De codenaam van deze zijdelingse aanval vanuit Nieuwpoort was 'Operatie Hush'. Een onderdeel van de plannen was om de Duitsers in de rug aan te vallen door een landing op het strand in de omgeving van Middelkerke.

Eind juni verschenen voor 'Hush' Engelse, Schotse en Rhodesische, Australische en Nieuw-Zeelandse legereenheden in Nieuwpoort. Zij zouden het tweede front vormen in de grootscheepse aanval vanuit Ieper tegen de duikboothavens Oostende en Zeebrugge. Die dubbele aanval werd echter in Brits bloed gesmoord door een Duitse verrassingsaanval 'Operatie Strandfest'.

Op 10 juli 2017 beschoten de Duitse troepen van 8 u. tot 19 u. de duinen over de IJzer en ook andere stellingen met ongezien artelleriegeweld. Er vielen 3000 slachtoffers, waaronder honderden vermisten, wiens namen in brons vereeuwigd zijn in het British Memorial to the Missing, nabij het Koning Albert I-monument.

FOTOREPORTAGE TE ZIEN OP ONDERSTAANDE LINK:

14-15/ 07 2017              BELGIAN DAY IN LONDON 


BELGIAN DAY IN LONDON CENOTAPH CEREMONY


Each year in July a Belgian Parade takes place at the Cenotaph on Whitehall in London, in a tradition that dates back to the Great War and the friendship between King George V and the Belgian King Albert I.

On February 17th 1934, King Albert of the Belgians, who was also Colonel-in-Chief of the ‘5th Inniskilling Dragoon Guards’ (a British cavalry regiment), died in a climbing accident at Marche les Dames. Touched by the death of his cousin and, in recognition of the heroism and sacrifice of the Belgian Army in the First World War, King George V decided to bestow a unique honour on the Belgians never awarded to any other non-Commonwealth nation: a yearly Belgian Parade at the Cenotaph in London’s Whitehall, the monument for the dead built from 1919 to 1920 at the request of the then prime minister David Lloyd George. Belgium is the only non-Commonwealth nation that is allowed to parade its troops in uniform, bearing arms, in central London.

Every year a delegation of The British Torch of Remembrance consisting of members of the UK Branch as well as the Belgian Branch participates at this parade.


DE PARADE OP BELGIAN DAY AAN DE CENOTAPH IN LONDEN


Elk jaar gaat er in juli een Belgische parade door aan de Cenotaph in Whitehall te Londen. Deze traditie is ontstaan na de Grote Oorlog en vindt zijn oorsprong in de vriendschap tussen Koning George V van Engeland en Koning Albert I van België.

Op 17 februari 1934 kwam Koning Albert I om te Marche les Dames, na een val van de rotsen die hij aan het beklimmen was. Albert I was ook de kolonel van de 5th Inniskilling Dragoon Guards, een Engelse cavalerie-eenheid. Aangeslagen door de dood van zijn neef en ter erkenning van de heldhaftigheid en opoffering van het Belgische leger tijdens de Eerste Wereldoorlog, besloot Koning George V een unieke eer aan de Belgen te geven. Een eer die nog nooit eerder aan een land, dat geen lid was van het Britse Gemenebest, werd gegeven, namelijk: een jaarlijkse parade ter hoogte van de Cenotaph te London Whitehall. De Cenotaph is het monument ter ere van de doden dat gebouwd werd tussen 1919 en 1920 op verzoek van de toenmalige Britse premier David Lloyd George. België is het enige land niet behorende tot het Britse Gemenebest dat mag zijn troepen laten paraderen in uniform en gewapend in het centrum van Londen.J


aarlijks neemt de Britisch Torch of Remembrance deel aan deze parade met een delegatie van zowel leden van de UK Branch als van de Belgian Branch.



Foto's via onderstaande link:


Een greep uit de foto's van Rony Bekaert: link 2

Nog foto's via Bart Verlinde:   link 3

29/7 - 01 08 2017              Pilgrimage 



OVERZICHT ONTVANGST UK BTOR

RECCE PILGRIMAGE 29/07 - 01/08/2017


Zaterdag 29/07:Monument Ploegsteert via Mesen (Iers Vredespark)


Zondag 30/07:


- Diksmuide: OLV hoekje en Dodengang

- Houthulst: Belgische militaire begraafplaats

- Poelkapelle: Guynemer monument en tank memorial

- Langemark: Duitse begraafplaats

- Ieper: Klank- en Lichtspel over Derde slag van IEPER


PASSCHENDAELE 1917


Maandag 31/07:


- Chris Russell en Steven Saunderson naar Tyne Cot cemetery


 - Voor Andrew Nunn:


Talbot House Poperinge


Dodencel en executiepaal Poperinge


Begraafplaatsen Poperinge: Poperinge New, Old en Communal waar Dunkies begraven liggen


Dinsdag 01/08: Bezoek Brouwerij Rodenbach


Ieper 30 07 2017

Ieper Menenpoort: Last Post

Tyne Cot

Documentation Memorial Museum Passchendaele 1917

06  08  2017                     Nieuwpoort

Tribute to King Albert I of Belgium and Flowers Tribute to the British Memorial.

10.00 uur: De Grote Oorlog mag nooit vergeten worden. Reeds voor de 82ste keer mocht de stad Nieuwpoort U verwelkomen om hulde te brengen aan Koning Albert I en samen met hem de DUIZENDEN HELDEN VAN DE YZER die hun leven gaven voor het vaderland.

12.00 uur: Bloemenhulde aan het BRITS gedenkteken.

13.45 uur: Maaltijd met 21 leden van de BTBB in het restaurant 't Galjoen, Watersportlaan 11, Nieuwpoort.

13.45 uur: Gezellig samen een aperitief drinken aan de Boterdijk


.MEER FOTO'S OP ONDERSTAANDE LINKS:

27 09 2017                    Herdenking burgerslachtoffers


Bloemstuk van The British Torch of Remembrance voor de herdenking op 27 09

Foto genomen door schepen Dirk Lievens

In september 1917 had Roeselare het hard te verduren. De stad werd hevig beschoten en op 27 september 1917 sneuvelden twee burgers op de koer van het stadhuis.


Alfons Vanderhaeghe en Leopold Verhoeven kwamen precies honderd jaar geleden om het leven toen het stadhuis getroffen werd door een vliegtuigbom. Stad Roeselare slaagde erin om de familie van de slachtoffers op te sporen zodat zij erbij konden zijn. Een nazaat van Alfons blijkt voetbalcoach Yves Vanderhaeghe te zijn. (Overgenomen van HLN Mandelstreek)


De herdenking ging door op woensdag 27 september 2017 om 19.00 uur in de gemeenteraadszaal van het stadhuis van Roeselare

Inhuldiging gedenkplaat voor de burgerslachtoffers.

Lezing "Roeselare tijdens het najaar van 1917" door Freddy Callewaert


28 09 2017.                  Memorial in Westfront 


Samen met voorzitter Willem Vinckier trok een 5-koppige delegatie van de BTBB naar Nieuwpoort op donderdag 28 september ll. voor de inhuldiging van het memoriaal ter herdenking van de "British and Commonwelth Men" die tijdens WO I sneuvelden aan de Belgische kust

Deze gesneuvelde soldaten liggen verspreid begraven over de 3 grote Britse WO I - oorlogsbegraafplaatsen van Nieuwpoort, Koksijde, Zuydcoote en kleinere, o.a. in Zeebrugge.
Het is een aanvulling aan het "Memorial for the Missing".


Het feit dat dit het eerste gedenkteken langsheen onze kust is, specifiek opgedragen aan de Britse en Commonwealth soldaten die hier tijdens WO I het leven lieten, bleef niet onopgemerkt.
Niet alleen de Britse ambassade stuurde een afvaardiging. Ierland, Australië en Nieuw-Zeeland waren eveneens vertegenwoordigd. Commissaris-generaal van de herdenking van WO I, Paul Breyne, nam eveneens deel aan deze plechtigheid, naast tal van vaderlandslievende verenigingen.


Het memoriaal is de uitvoering van een historische tekening uit 1917, getekend door avant-garde schilder David Bomberg voor zijn betreurde mentor, de oorlogsdichter en literatuurfilosoof Thomas Ernest Hulme. Het ontwerp toont een soldaat in de militaire rouwhouding en een allegorische figuur die de gekooide kunst voorstelt met daaronder de tekst: Private T.E. Hulme.


He died for Honour and Freedom.

T.E. Hulme sneuvelde aan het Nieuwpoortse front op 28 september 2017 en werd begraven in Koksijde op het "Coxyde Military Cemetery".
Hij is tevens een hoofdpersonage in de strip van Ivan Adriaensens: "Afspraak in Nieuwpoort".
Dit kunstwerk is nu terug te vinden binnen aan de muur in het bezoekerscentrum van het Westfront Vredespark.


De plechtige onthulling ervan werd voorafgegaan door een toespraak van burgemeester G. Vanden Broucke en een toelichting van dhr. P. Vanleene,projectcoördinator 14-18.
In opdracht van de stad maakte beeldhouwkunstenaar Willem Vermandere het kunstwerk "Reddende Handen".
Willem Vermandere was aanwezig op de plechtigheid en onthulde persoonlijk zijn werk, geplaatst naast de esdoorn buiten op de site in het Vredespark. Hij creëerde dit werk als artistiek antwoord op het memoriaal van David Blomberg en gaf een korte toelichting gevolgd door een passend muzikaal intermezzeo.

Aansluitend werden aan de voet van het kunstwerk bloemen neergelegd.

Tot slot van de huldiging werden de aanwezigen uitgenodigd in het bezoekerscentrum van het Westfront Vredespark voor de receptie, aangeboden door het stadsbestuur.


06 10 2017                            Ploegsteert

Reportage 

https://photos.app.goo.gl/BdCtq19XuZn8WzZt6

https://photos.app.goo.gl/zC1rFzcnU9UcicED6

 74 peronen namen deel aan de daguitstap op 06 10 2017.

 PROGRAMMA:

Duitse militaire begraafplaats, Beverenstraat 78, Hooglede

Het kasteel van Wijnendale, Oostendsestraat 390, Torhout

De oude kaasmakerij, 's Graventafelstraat 48 A, 8980 Passendal

De Kazematten, Ieper. Stadsbrouwerij op een unieke locatie

Mesen New Zealand Memorial

Ploegsteert MemorialAvondmaal (voor 101 personen)bij De Plakkers, animatiemet Rudi Schurieke engratis tombola


Iedereen keerde heel tevreden terug naar huis na een prachtig geslaagde dag.

Dank aan iedereen


UITLEG BEZOEK


Duitse Militaire Begraafplaats, Beverenstraat 78, 8830 Hooglede


Soldatenfriedhof Hoog-lede is een militaire begraafplaats in de Belgische gemeente Het Deutscher Hoog-lede. De begraafplaats ligt in het oosten van het dorpscentrum. Er rusten 8.241 gesneuvelde Duitse soldaten uit de Eerste Wereldoorlog.


Het is één van de vier grote Duitse begraafplaatsen in België, de andere liggen in Vladslo, Menen en Langemark. Daarnaast liggen ook nog zo'n 500 soldaten die gesneuveld zijn tijdens de Eerste Wereldoorlog op het Duits Militair Kerkhof van Lommel.

Op 19 oktober 1914 namen Duitse militairen Hooglede in en het ge-bied ging tot het etap-pegebied behoren. Hooglede werd voor de vele Duitse soldaten een laatste rustplaats. De begraafplaats in de Beverenstraat ontstond in 1917 toen de begraafplaats van Hooglede niet meer volstond voor het toegenomen aantal doden. Er ontstonden zo nieuwe begraafplaatsen, waaronder "Ehrenfriedhof Hooglede Ost" langs de Beverenstraat.


De Duitse begraafplaatsen kwamen onder toezicht van de Belgische Dienst der Militaire Grafsteden, maar in 1926 komen al de begraafplaatsen onder de verantwoordelijkheid van de Amtlicher Deutscher Gräberdienst. Tussen 1932 en 1937 was deze dienst verantwoordelijk voor de Duitse begraafplaats in de Beverenstraat. Vele graven op diverse begraafplaatsen in Hooglede (an der Kirche), Gits, Handzame, Torhout, Lichtervelde worden geleegd om de stoffelijke overschotten naar de Ehrenfriedhof Hooglede Ost in de Beverenstraat over te brengen. De vele graven bestaan uit kruisjes met een spitsvormig dak.

In 1937 startte men met de bouw van een kapel (Gedenkhalle), waarvan de stenen afkomstig waren van een Duits paviljoen dat op de wereldtentoonstelling in Parijs had gestaan. Tijdens de Tweede Wereldoorlog breidde de begraafplaats met negenentwintig soldaten uit. Deze militairen werden later weer ontgraven en naar een ander kerkhof gebracht.

Na de Tweede Wereldoorlog kwam het toezicht van de graven opnieuw in handen van de Belgische organisatie "Nos Tombes". Niet veel later, in 1954, werd het toezicht weer overgenomen door de Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge. Deze organisatie bouwde de begraafplaats uit. Van 128 kleine Duitse begraafplaatsen in België werden tussen 1956 en 1958 de graven gecentraliseerd op de vier begraafplaatsen in Vlaanderen. Hooglede werd één van de vier grote Duitse begraafplaatsen.

In 2009 kwam er in de kelder van de bibliotheek van Hooglede een oorlogsmuseum.


Het kasteel van Wijnendale, Oostendestraat 390, 8820 Torhout
is een waterburcht, gelegen in de bosrijke omgeving van Wijnendale in het West-Vlaamse Houtland en het Brugse Ommeland, op 3 km van de stad Torhout. Het huidige kasteel is grotendeels een 19e-eeuwse reconstructie. Een deel van de noordelijke vleugel is 15e-eeuws. De oudste vleugel van het kasteel wordt bewoond door de eigenaren, de andere vleugel is als toeristisch museum publiek toegankelijk.


Kasteelmuseum

In 2006 opende in het museumgedeelte een nieuwe multimediale presentatie van het kasteel. Ontwerpers waren Paul Vandebotermet en Koen Bovée (architecten), Visual Dimension - Daniël Pletinckx (erfgoedingenieur), Hilde Lobelle-Caluwé (kunsthistorica) en Guy Dupont (historicus). De portierswoning uit de 19e eeuw werd ingericht als bezoekerscentrum. De uitbating is in handen van Toerisme Torhout.

Op het kasteeldomein bevinden zich voorts een ijskelder en serres uit de 19e eeuw, die geïntegreerd werden in het museumcircuit. De muur waartegen de serre aanleunt en het waterbassin dat ernaast ligt, zijn restanten van de muur en bijhorende gracht rond het voormalige neerhof. Ze dateren minstens uit de 18e eeuw. Net ten zuiden staat de beschermde Onze-Lieve-Vrouwekapel van Wijnendale.

Onze-Lieve-Vrouwe "terd den tee(n)" Er bestaat een traditie dat men Onze-Lieve-Vrouw gelukkig nieuwjaar gaat wensen bij de jaarovergang. Op het feest van kapelletjesdag, op 25 maart, trekken er velen naar Wijnendale. Deze dag wordt in de volksmond ook wel Onze-Lieve-Vrouwe "terd den tee(n)" genoemd. De benaming "terd den tee(n)" komt van een oud volksgebruik waarbij boerenzoons hun zomerlief hier ont-moetten en een signaal gaven door op de teen van de geliefde te gaan staan: terd (trap) den tee (teen).


Roopijpfontein

Naast het kapelletje staat de Roopijpfontein. Reeds op de bekende kaart van Pieter Pourbus (1571) staat deze fontein bij het Kasteel van Wijnendale aangeduid. Op de noordwestelijke helling van het Plateau van Wijnendale, ongeveer een kilometer van het kasteel van Wijnendale, zorgt de bron al enkele honderden jaren voor water. De familie Matthieu toonde heel wat interesse voor het juiste gebruik van het bronwater en bouwde op het einde van de 19de eeuw een groot reservoir. In 1883-1884 contracteerde Jules Matthieu de Brusselse ingenieur F. Englebert om een ontwerp te tekenen en de werken voor de bouw te starten. Er werd ook een bronhuisje bij het spaarbekken gebouwd. Dit bakstenen huisje van stenen die ter plaatse werden gebakken, is het meest bekend bij de streekbewoners. Dit torentje op het grondgebied van Ichtegem bevindt zich op het einde van de 20ste eeuw in een lamentabele toestand.

Sinds de late jaren 1960 en vroege jaren 1970 was het water van het bronnetje erg in trek wegens zijn zuiverheid. Toch verloor het water zijn zuiverheid. Dit kwam door de overbemesting met te hoge nitraat- en fosfaatgehaltes.


Oude kaasmakerij


`info@deoudekaasmakerij.be

89680 Passendale


Ergens in Vlaamse velden – op een steenworp van Tyne Cot Cemetery, het symbool van de onuitwisbare sporen die WO I in deze streek heeft getrokken – vind je Sint-Jozef, een kaasmakerij uit het interbellum.

In dit prachtige stukje erfgoed brengen ze de rijke traditie van het kaasmaken op een boeiende, interactieve manier opnieuw tot leven en leer je alles wat je altijd al wilde weten over kazen maar nooit durfde te vragen.


Bij het uitbreken van de Eerste Wereld-oorlog (1914 - 1918) vluchtte de familie Spruytte van Passendale naar Nor-mandië, daar baatten ze gedurende de oorlog een restaurant uit. Germaine Spruytte deed na de oorlog de know-how op om kaas van het type Pont l'Evêque te maken.


Toen Germaine in 1928 terugkeerde naar Passendale en samen met haar echtgenoot Romain Donck, in de heropgebouwde boerderij ging wonen, startten ze vrij snel met de productie van kaas.


Toen de boerderij te klein werd, opteerden ze ervoor om een zuivel- & kaasbedrijf op te zetten recht tegenover de bestaande hoeve. In 1936 produceerde men er vele kazen van het type 'Pont l'Evêque'. Om de kwaliteit van de kazen te verhogen en de productie van een nieuw type kaas te ontwikkelen (namelijk St. Paulin (paterskaas)) werd een Zwitserse kaasmaker aangetrokken.


Tijdens de Tweede Wereldoorlog lag de productie volledig stil. In 1946 werd ze hervat in een nieuw gebouw. Maar in 1949 diende men uit te wijken naar de brouwerij Boucque in het centrum van Passendale. De oude boter- en kaasfabriek bleef behouden en werd tijdelijk in gebruik genomen door de firma 'Brie Soenen' uit Ieper die er Brie en witte kaas produceerde. In 1963 viel het doek definitief over de site en verkommerde het gebouw.

Op 13 juni 1995 werd de kaasmakerij en het bijhorende materiaal beschermd als monument.


Op 23 april 2000 startten de restauratiewerkzaamheden.

Op 28 februari 2003 werd de erfgoedsite officieel geopend.


Ontdek het verhaal van enkele Nieuw-Zeelandse soldaten die hier - in de velden rond De Oude Kaasmakerij - sneuvelden.

De Oude Kaasmakerij staat middenin wat ooit één van de meest felbevochten slagvelden was van Wereldoorlog I. Een eeuw geleden was hier niets anders dan modder, loopgraven, prikkeldraad, wapens en vooral de stank en horror die de inspiratie zouden vormen voor een eeuw lang herinnering, herdenking en verzoening.

Maar voordat deze plaats een strijdperk werd, woonden hier ook mensen, het merendeel onder hen boeren. Toen de oorlog kwam, vluchtten de meesten naar Frankrijk. Daar leerden ze de kunst van het kaas maken, een kunst die ze terug mee naar huis brachten toen de oorlog eindigde en ze hun huizen en dorpen heropbouwden. Deze plek is een getuige van dit verhaal.


Kazematten Ieper

De kazematten aan het Houten Paard werden gebouwd rond 1680 naar plannen van Vauban, de grote vestingingenieur van Lodewijk XIV. Deze drie unieke kazematten of souterrains makendeel uit van de 17e Eeuwsevestingen die de stadIeper omwallen.


Gedurende de eeuwen werden deze souterrains gebruikt als opslagplaats voor munitie en legermaterieel. Ze deden ook dienst alsslaap- en schuilplaats voor de troepen die Ieper tijdens de vele belegeringen hebben verdedigd.

Zo richtten de Britse troepen tijdens Wereldoorlog I de kazematten in als 'mess' voor de officieren. Ook hun commandopost, rustplaats en veldhospitaal werden in 'Hotel de Remparts', zoals de kazematten ironisch werden genoemd, ondergebracht. Ook de Britse soldatenkrant The Wipers Times werd er gedrukt.


Stadsbrouwerij op een unieke locatie


De Ieperse stadsbrouwerij Kaze-matten is gevestigd onder de vestingen die de stad omwallen. De unieke historische Kazematten van het "Houten Paard" aan de Rijselpoort werden omgetoverd tot een authentieke brouwerij.


De bieren


Brouwerij Kazematten heeft drie unieke en authentiekebieren in haar gamma: Wipers Times 14, Wipers Times 16 en Grotten Santé.


Mesen New Zealand Memorial, Nieuwzeelanderstraat

Het 'New Zealand' monument is gelegen in een daartoe speciaal aangelegd park. Het park is afgezet met lage naast elkaar geplaatste stenen blokken. De toegang wordt gevormd door een halfcirkelvormige insprong. Het monument staat centraal tussen de loofbomen, struiken en plantenperken. In het park zijn nog restanten bewaard van twee gedeeltelijk ingegraven bunkers.


Het monument werd onthuld op 1 augustus 1924 in aanwezigheid van koning Albert en Sir Alexander Russel, gewezen bevelhebber van de Nieuw-Zeelandse afdeling.


Mesen werd op 1 november 1914 ingenomen door de Duitsers. Pogingen door Franse troepen om de stad te heroveren op 6 en 7 november 1914 mislukten. Pas tijdens de Mijnenslag van juni 1917 kon de ‘Messines Ridge’ heroverd worden door troepen van de Nieuw-Zeelandse divisie. De Duitsers konden Mesen opnieuw veroveren op 10 en 11 april tijdens het Duitse Lente-Offensief, ondanks heftige weerstand van de Zuidafrikaanse brigade. De stad werd uiteindelijk door de Britse 34ste divisie definitief veroverd op 28-29 september 1918.

Mesen heeft 2 gedenktekens, opgedragen aan de militairen van de Nieuw-Zeelandse divisie, die herinneren aan de bloedige veldslag om.

Mesen in de periode van 7 tot 14 juni 1917. Tijdens deze ‘Slag om Mesen’ zouden 914 Nieuw-Zeelandse militairen de dood vinden, waarvan er 537 niet meer geïdentificeerd konden wor-den. Zij worden herdacht op het ‘New Zealand Memorial to the Missing’.


Het gedenkteken voor de Nieuw-Zeelandse divisie bevindt zich in het ‘New Zealand Memorial Park’, gelegen in de Nieuwzee-landerstraat, op ca. 750m ten ZW van de markt van Mesen. Het park ligt tegen de flank van de zogenaamde Messines Ridge , op ca. 250m ten W van het Ierse Vredespark en op ca. 400m ten Z van Messines Ridge British Cemetery en levert mooie vergezichten op. In het park bevinden zich eveneens 2 Duitse betonconstructies.


Ploegsteert


Is een dorp in de Belgische provincie Henegouwen en een deelgemeente van de Waalse stad Komen-Waasten. Ploegsteert is een landelijk dorpje, in het uiterste westen, op de weg van Mesen naar Armentiers in Frankrijk.


Een tweetal kilometer ten zuiden van de dorpskern ligt het gehucht Le Bizet. Dit gehucht ligt tegen de Franse grens, en maakt deel uit van de stedelijke bebouwing van de Franse stad Armentiers. Net zoals de rest van de enclave Komen-Waasten, behoorde Le Bizet tot 1963 tot de Vlaamse provincie West-Vlaanderen.

De eerste vermelding van het dorp is te vinden in 1596 als Plocsteert.


Het Ploegsteert Memorial is een oorlogsmonument ter ere van Britse gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog,


Ontwerper: H. Chalton Bradshaw


Net ten noorden van de plaats bevond zich een kruispunt dat de Britten Hyde Park Corner noemden. Aan de oostkant van de weg Ploegsteert-Mesen begon men al in april 1915 met de aanleg van een begraafplaats, de Hyde Park Corner (Royal Berks) Cemetery, die in gebruik zou blijven tot in het najaar van 1917. In 1916 begon men een uitbreiding aan de westelijke kant van de weg, de Berks Cemetery Extension. Deze laatste werd in 1930 uitgebreid toen de begraafplaats Rosenberg Chateau Military Cemetery and Extension werd ontruimd en centraal werd het Ploegsteert Memorial opgetrokken.


Het monument herdenkt de vermiste soldaten uit een sector die wordt begrensd door de lijn Kaaster - Dranouter - Waasten langs de Douvebeek in het noorden en de lijn Haverskerke - Stegers - Fournes-en-Weppes, deels langs de Leie, in het zuiden. In dit gebied lagen onder meer de steden Hazebroek, Meregem, Belle en Armentiers en ook het Niepebos en het Ploegsteertbos. Veel soldaten kwamen hier niet om tijdens grote slagen maar tijdens dagelijkse schermutselingen.


Aanvankelijk wilde men een monument oprichten in Rijsel. Het Ploegsteert Memorial werd ingewijd op 7 juni 1931 door de hertog van Brabant, de latere koning Leopold III. Elke eerste vrijdag van de maand wordt hier de Last Post geblazen


.Ieder jaar legt de B.T.B.B. een bloemstuk neer als eerbetoon aan de Engelse gesneuvelden in WO I


15 10 2017            Herdenking Schuwe maandag  Vierweg


Heel wat mensen kwamen de herdenking van de burgerslachtoffers van Schuwe Maandag bijwonen.

De bloemen werden door onze meter (Godelieve Baert) en peter (Willy Vanoutrive) in de kapel neergelegd.

Onze vereniging was goed vertegenwoordigd,waarvoor dank.

De foto's zijn te bezichtigen op onderstaande link:

09 11 2017           Pilgrimage BTOR UK 


Op donderdag 9 oktober waren de Engelsen (BTOR UK) van de British Torch weer in Roeselare om hun gesneuvelde landgenoten te herdenken op hun "PILGRIMTOCHT". Een ganse week brachten ze, met een 20-tal mensen,hun eresaluut op verschillende plaatsen in ons land.

Het was voor de BTBB Roeselare weer een ganse eer om de Principal and Commandant of the School, Mr Chris Russel, de Chairman Lt Col Steven Saunderson en de Secretary Major Andrew Nunn, waarmee we een goede band hebben,te ontmoeten.

De fotoreportage is te bezichtigen op onderstaande link


INDIEN DIT NIET LUKT, kan je via facebook btbb roeselare de foto's zien. Velen krijgen met bovenstaande link error 404.


Onze beste dank aan onze huisfotograaf Roger Hoornaert voor de mooie foto's.

10 11 2017         Pilgrimage BTOR UK (BTBB)


Enkele foto's van de herdenking te Bredene op 10 11 2017. De Pilgrimage van de BTOR UK (BTBB) nam deel onder leiding van de Principal and Commandant of the School, Mr Chris Russel, deChairman Lt Col Steven Saunderson en de Secretary Major Andrew Nunn.

Foto's te zien op de link hieronder


02 12 2017 Concert in de St.-Michielskerk

Prachtig programma dank zij organist Eric Hallein, met klaroenen, percussie, zang...Het zilverbergkoor, British Torch of Remembrance, last post, vertellingen van Juul Plastiek door Romain Decommere en Dirk Lievens. Unieke mix van beelden door o.a. Donald Deblaere, in multimedia. En dank zij vele verenigingen...

Deel deze pagina