2023 03 10 VRCF


10 maart 2023   Plechtigheid Vrienden Roeselaarse Carré FrançaisVluchtelingen en familie oorlogsheld Camiel Thomas getuigen over

oorlog: “Alle soldaten zijn helden”


Achterkleindochter Aline Thomas nam het woord op de herdenking van

haar overgrootvader Camiel Thomas uit ROESELARE  

Aan de gedenksteen van de Franse bevrijders in de Infanteriestraat in

Roeselare organiseerden de Vrienden Roeselaarse Carré Francais

(VRCF) en de Okanleerlingen vrijdagmiddag een opmerkelijke

herdenking. Centraal stond Roeselarenaar Camiel Thomas, die zich

tijdens de Eerste Wereldoorlog als verkenner voor de Fransen wist te

onderscheiden en zo meehielp aan de bevrijding van Roeselare.De in 2020 opgerichte vereniging Vrienden Roeselaarse Carré Francais probeert aan de hand van onder andere herdenkingen zowel jongeren als ouderen te sensibiliseren om de gruwelen van de oorlogen nooit te vergeten. De voorbije periode werden anderstalige jongeren uit de Okan-klassen betrokken. Aan de gedenksteen in de Infanteriestraat kwamen onder andere de 15-jarige Subhannullah uit Afghanistan en de 12-jarige Poolse Kevin getuigen hoe ze in ons land terechtkwamen. Zij leerden inmiddels ook het verhaal kennen van Camiel Thomas, de Roeselarenaar die zich wist te onderscheiden tijdens de Eerste Wereldoorlog en vrijdag centraal stond tijdens de herdenking. 


Bij de herdenkingssteen werd een bord onthuld met het verhaal van Camiel Thomas. 

Thomas stond in Roeselare vooral gekend als de ‘veloschoenmaker’ en gewezen wielrenner. In Frankrijk wordt hij echter als een held beschouwd voor zijn bijdrage tijdens WOI. Camiel maakte als verkenner deel uit van de Franse troepen. Als renner kende hij vele kleine landwegen die naar Roeselare leidden waardoor de Franse troepen sneller konden oprukken. De Fransen beloonden hem in december 1918 met het Croix de Guerre, het Franse ereteken.

Symbool


“Nu, zoveel jaar later, staan we hier en voelen we ons vereerd en verheugd dat Camiel erkenning krijgt voor wat hij deed in 1918. Tijdens de Wereldoorlogen waren er veel helden, ik zou zelfs zeggen dat alle soldaten helden zijn, in gelijk welke oorlog”, zei Camiels kleindochter Aline. Zij woonde vrijdag de herdenkingsplechtigheid bij en zag hoe bij de gedenksteen een bord ingehuld werd met daarop uitleg over Camiel en de bevrijding van Roeselare. “Ik zie Camiel niet als de held, maar wel als symbool voor alle helden, alle soldaten uit Roeselare die tijdens de Eerste Wereldoorlog aan het front vochten”, zei Aline.


 ( Tekst Nieuwsblad )Via onderstaand link ziet u de foto’s van de plechtigheid

                                                      

Deel deze pagina