2023 11 11 Herdenking Wapenstilstand Oekene

2023 11 11  Plechtigheid Wapenstilstand  in  Oekene

Deel deze pagina

11 november is de dag waarop:

'De Groote oorlog' een ware tragedie was, die tot stilstand kwam in 1918.


  - Ook in Roeselare is de wapenstilstand een herdenkingsmoment, waarop we diep respect  tonen voor de gesneuvelden tijdens de oorlog WO I en WO II. Het is een moment om stil te staan bij de gruwel van de voorbije (wereld)oorlogen in onze contreien.


We eren eveneens de nagedachtenis van allen die gevochten hebben en het beste van zichzelf hebben gegeven voor het vrijwaren van onze vrijheden en de fundamentele waarden van onze democratie en van onze Natie.


En ook staan we even stil bij zoveel ellende en oorlog elders in de wereld, denk maar aan Oekraïne en het conflict in de Gazastrook, waar ook nu nog op dit moment hevig gevochten wordt en vele militairen, burgers en onschuldige kinderen sneuvelen. 


"Nooit meer oorlog" en "geen ruzie meer, maar verzoening en vriendschap",is nog steeds brandend actueel, maar zou luider mogen/moeten klinken over alle werelddelen heen.


Herdenking die plaats vond in Oekene


  1. 10 u is er een eucharistieviering in kerk in Oekene ter nagedachtenis van de militaire en burgerlijke oorlogsslachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog.
  2. 11u. de groet aan de Belgische vlag, gevolgd door een woordje van Schepen Francis Debruyne. Daaropvolgend is er de bloemenneerlegging, gevolgd door de Last Post, het Europees en Belgisch volkslied. 


Bloemen werden in naam van onze vereniging British Torch of Remembrance Belgian Branch neergelegd in Oekene door de meter Lieve Vandenberghe en Romain Decommere.
De klaproos,  beeld van de rode bloem drijft ons

collectief geheugen meteen naar de Groote Oorlog. 


DE KLAPROOS: EEN PIONIERSPLANT OP SLAGVELDEN

Het symbool komt voort uit het idee dat de plant groeit op

plaatsen waar iemand is vermoord: de bloem zou het bloed

van de gevallen soldaat opnemen waardoor ze een mooie rode kleur krijgt. Lang dacht men dat dit de reden was waarom zoveel klaprozen op slagvelden te vinden waren. Hoewel de rozen in feite niets met de gevallen soldaten te maken hebben, is het symbool wel niet zo ver gezocht. De massale groei van klaprozen op slagvelden heeft alles te maken met de verwoesting van die velden. Door de vele granaten worden de akkers namelijk omgewoeld en vervuild. Een klaproos is een pioniersplant, wat wil zeggen dat ze als eerste op een pas omgewoelde of vervuilde, schrale grond zal groeien waar andere planten het moeilijker zullen hebben. Wanneer een veld wordt omgewroet, door een boer of een granaat, zullen de zaden die al jaren in de grond zitten naar bovenkomen met als resultaat één mooie grote klaprozengloed.