22 09 04 WO II Polen

04 09 2022               HERDENKING: Bevrijding van Roeselare door de Polen in WO II

De bekende foto van generaal

Maczek en Simonne Brugghe,

 rechts aan café ’t Rustoord

(collectie Fred Vannieuwenhuyse)

Huisfotograaf Dieter Bostyn: foto's te bezichtigen via onderstaande link:

Een stukje geschiedenis. In de nacht van donderdag 7 op vrijdag 8 september 1944 werd Roeselare bevrijd door de moedige soldaten van de eerste Poolse Pantserdivisie van generaal Maczek. Zonder de stad kapot te bombarderen, te verwoesten en zonder talloze burgerslachtoffers maar dankzij het talent van Maczek en dankzij de moed en hulp van het 22-jarige scoutsmeisje Simonne Brugghe die Maczek bijzonder waardevolle info over de Duitse aanwezigheid in de stad doorspeelde.



Stad Roeselare wil zes straten in het nieuwe woongebied aan de Gitsestraat een straatnaam geven die verwijzen naar de Poolse bevrijding.

Twee van de nieuwe namen zitten al langer in de pijplijn: de generaal Maczekstraat en de Simonne Brugghestraat. Generaal Maczek was de leider van de eerste Poolse Pantserdivisie die Roeselare bevrijdde van de Duitse bezetter, terwijl Simonne Brugghe als verzetsstrijder info doorspeelde aan de Polen, zodat zij de stad zonder al te veel slachtoffers konden bevrijden. Maar ook Lucien Van Moerbeke, die zich zowel in WO I als in WO II verzette tegen de Duitsers en ternauwernood het concentratiekamp van Buchenwald overleefde, de communistische verzetsheldin Irma Speybrouck, Frans Dujardin, die op de dag van de bevrijding van Roeselare door een Poolse militair doodgeschoten werd omdat die dacht dat hij een Duitse militair was, en Helena Popper, een joodse die Wenen ontvluchtte voor het naziregime en uiteindelijk in Roeselare belandde waar ze uit wanhoop zelfmoord pleegde omdat niemand haar hielp, worden gehuldigd met een nieuwe straatnaam.

Deel deze pagina